Buraczak – Pyszne regionalne ciasto z buraka cukrowego


Lubelski przysmak regionalny.

Bywalcy kwater agroturystycznych Lubelszczyzny z pewnością nieraz mieli okazję delektować się miejscowym specjałem o niezbyt apetycznej nazwie buraczak.
Placek jest jednak wyśmienity i jeżeli komuś uda się kupić buraki cukrowe na targu, może sam wyczarować słodkie ciasto.
Po upieczeniu buraczak wyśmienicie smakuje ze szklanką ciepłego mleka.
Gdy temu, dla kogo poznawanie regionalnych przysmaków to nieodłączna atrakcja wypoczynku, nie uda się zdobyć buraków cukrowych zdradzimy, że przepyszne buraczaki można kupić w wielu piekarniach na lubelszczyźnie

Cytat za portalem "Polska Niezwykła"

Przepis na buraczaka

Składniki:

      ok. 2kg burak cukrowy
      3 jajka
      3 dkg drożdży
      1 szklanka wody, w której gotowaliśmy buraka
      1/2 szklanki cukru
      ok. 2,5 szklanki maki pszennej tortowej
      4 łyżki kwaśnej śmietany
      10 dkg masła
      mak
      cukier do posypania wierzchu ciasta

    Buraka obieramy i myjemy. Kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości.
    Odlewamy 1 szklankę wody w której go gotowaliśmy.
    W gorącej rozpuszczamy masło pokrojone na małe kawałki.
    Do lekko ciepłej wody z masłem dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy.
    Następnie dodajemy przesianą mąkę, cukier, buraka startego na dużych oczkach tarki, śmietanę oraz 2 łyżki maku.
    Wyrabiamy ciasto, a następnie wylewamy je na dużą prostokątną blaszkę wysmarowaną oliwą lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką.
    Wierzch posypujemy makiem i cukrem.
    Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
    Pieczemy ok. 70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
    Kroimy i podajemy wystudzone.

    Smacznego

Zgłoszenie piekarni sprzedającej buraczaki

Właścicieli piekarń w których można kupić buraczaki prosimy o zgłaszanie nazw i adresów piekarń w formularzu poniżej. Nazwy i adresy opublikujemy na naszym portalu.


Wyrażam zgodę na opublikowanie nazwy i adresu mojej piekarni na portalu firmy A.J. Motyl.