Art. 55 rozporządzenia (WE) nr 1169/2011 w sprawie informacji o wartości odżywczej żywności


Obowiązkowe znakowanie wartością odżywczą – zostało niewiele czasu.

W połowie grudnia tego roku upływa dwuletni okres przejściowy, w którym producenci żywności nie musieli podawać na etykietach informacji o wartości odżywczej.

Zgodnie z art. 55 rozporządzenia (WE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, od 13 grudnia 2016 r. informacja taka będzie obowiązkowa.

Nie oznacza to, że począwszy od tego dnia wszystkie artykuły spożywcze znajdujące się w obrocie handlowym zaopatrzone będą w stosowną informację.

Na półkach sklepowych i w magazynach producentów znajdować się będzie jeszcze sporo wyrobów nie oznaczonych wartością odżywczą.

W rezultacie informacji takiej nie będą zawierać (nie będą musiały zawierać) etykiety produktów wprowadzonych do obrotu lub etykietowanych przed tym dniem.

Braku oznaczeń nie usprawiedliwi jednak zapas starych etykiet lub opakowań. Począwszy od 13 grudnia 2016 r. opakowania te i/lub etykiety nie mogą być użyte do pakowania wyrobów, chyba że producent uzupełni ich treść, zgodnie z przepisami rozporządzenia.

Fragment artykułu z "Przeglądu piekarskiego" - listopad 2016 r.
Autor: Jacek Paprocki